GELOOF IN JEZELF
Door training maken we het mogelijk om ons handelen als professional in een ruimere context te plaatsen. Hierdoor ontstaat de reflectie waarmee je door veranderingen kan worden geleid. Met het geloof in jezelf als mens, komt ook geloof in je werkomgeving en daarmee het bijbehorende gedrag.
NIVEAUS
Train Lab hanteert drie niveaus van training ter optimale benutting van jouw potentieel: contact met jezelf, contact met de ander, en het contact tussen anderen, gericht op het behalen van gewenste resultaten in jouw business. Vanuit deze focus werk ik met interactieve opdrachten en oefeningen gericht op persoonlijk leiderschap, effectieve communicatie en inspirerend leiderschap.
Daarbij wordt voortdurend aandacht besteed aan de vertaalslag die nodig is voor de praktische toepassing in je werk. Daarnaast maak ik gebruik van de 6 stappen van veranderen om de kans op duurzame verandering te optimaliseren (zie kader)
Terugkerende thema’s zijn bijvoorbeeld:
- Talentmanagement en professionalisering
- Zelfmanagement
- succes en doelgerichtheid
- Effectief communiceren
- Samenwerken met anderen
- Beïnvloeden en overtuigen
- Inspirerend leiderschap
TEAM EFFECTIVITEIT
Wat maakt een team een team? Met welke mensen doen we dat? Is er sprake van een aansprekend doel?
Wanneer ik met Teams aan de slag ga, maak ik graag gebruik van het gedachtegoed van Richard Hackman. In zijn boek 'Leading Teams' uit 2002 beschrijft hij naar aanleiding van eigen wetenschappelijk onderzoek de factoren die verregaande invloed hebben op de effectiviteit/prestaties van teams.
Dit onderzoek gaf de basis voor het instrument Team Diagnostic Survey (TDS) Ontwikkelt door Richard Hackman en Ruth Wageman.
Het model geeft 6 condities aan die, wanneer aanwezig/voldaan, de kans op grotere team effectiviteit/prestaties vergroten. Deze condities kunnen worden verwoord in 6 vragen:
1.Is de groep een echt team, met duidelijke grenzen, wederzijdse afhankelijkheid tussen team leden en een redelijke stabiliteit mbt ‘lidmaatschap’?
2.Heeft het team een overtuigende koers, een doel dat duidelijk en uitdagend is en dat focust op het doel i.p.v. op de middelen?
3. De juiste mensen: hebben de teamleden de juiste vaardigheden om het werk te doen?
4.Is de team structuur (taak, samenstelling en normen) motiverend/ ondersteunend voor teamwork?
5.Is er een ondersteunende organisatie context, waarbij bronnen zodanig aanwezig en beschikbaar zijn dat deze het team faciliteert in het uitvoeren van haar taak?
6.Is er competente coaching aanwezig/ beschikbaar op momenten dat het team het nodig heeft en het meest in staat is deze te gebruiken?
De vragen kunnen worden gebruikt voor een ‘quick scan’, om te bepalen in welke mate de juiste omstandigheden aanwezig zijn voor een effectief presterend team. Het opzetten van een team en team context in lijn met deze 6 componenten vraagt om gedegen afstemming.
EXTERNE MINDSET
Als Certified Arbinger Facilitator kan ik de tweedaagse Externe Mindset workshop van Arbinger (incompany) verzorgen.
Het werk van Arbinger laat zien dat mensen en organisaties baanbrekende resultaten behalen wanneer ze de mate waarin ze werken met een ‘externe mindset’ maximaliseren, zij rekening houden met hun impact op anderen en gericht zijn op de behoeften van de organisatie als geheel.
De programma’s en methodologie zijn gebaseerd op 45 jaar onderzoek in de psychologie van menselijk gedrag en motivatie, en meer dan 35 jaar ervaring in het werken met organisaties over de hele wereld.
Wil jij resultaten verbeteren in bijvoorbeeld samenwerking, betrokkenheid, accountability of conflicthantering? Dan ben jij mogelijk net zo enthousiast over de Externe Mindset als ik.
DiSC
Als DiSC certified trainer help ik je eigen gedrag beter te begrijpen, om jouw gedrag aan te passen, effectiever te communiceren, verschillen te waarderen en individuele en teamprestaties te verbeteren. Of je functie nu manager, coach, trainer, verkoper of medewerker is – DiSC maakt je effectiever in je functie door het inzicht in de behoefte, prioriteiten en drijfveren van jezelf en anderen.
DiSC dimensies werden in 1928 voor het eerst beschreven door William Moulton Marston in zijn boek ‘Emotions of normal people’. Marston identificeerde vier primaire emoties en de daarbij behorende vier gedragsstijlen, die we vandaag kennen als Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Consciëntieus. De theorie van Marston is doorvertaald naar een vragenlijst en sindsdien zijn wij nog meer te weten gekomen, wat maakt dat de gedragsstijlen verfijnder, valide en betrouwbaar kunnen worden weergegeven. Al meer dan 35 jaar gebruiken miljoenen mensen de DiSC profielen en instrumenten om meer over zichzelf en anderen te leren. De basis van persoonlijk en professioneel succes ligt in het kennen van jezelf, het begrijpen van anderen en in het bewust zijn van de impact van je woorden, acties en gedrag op anderen.